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Your FCC Questions Answered 
By Cary S. Tepper 

[June 2014] We continue with our series of 

answers to questions posed by BDR readers. DC 

Communications Attorney Cary Tepper is at 

your service. 

 

UPDATING PENDING LPFM  

APPLICATION INFORMATION  

 

Question: We have an LPFM application pend-

ing before the FCC and one of the four directors 

of our non-profit entity has moved out of the 

area. We are about to appoint a replacement 

director. Do we need to tell the FCC about this? 

 

Cary Tepper: Yes, you do. FCC Rule 1.65 re-

quires all applicants to update material informa-

tion in their applications on a continuing basis. 

In most circumstances, an applicant must do this 

within 30 days.  

 

Many amendment filings require an exhibit 

where you will explain what sections of the 

application are being changed. And then you 

should amend the pertinent sections of the 

application.  

 

Please be advised, however, that if your applica-

tion is in competition with other applications, 

you cannot amend your application to improve 

its comparative status. Amendments that would 

otherwise improve your comparative status will 

be accepted for informational and compliance 

purposes only. 

 

LPFM OWNERSHIP CHANGES 

 

Question: I know that LPFM stations do not 

need to file FCC ownership reports, but are we 

obligated to advise the FCC at all about any 

changes in our ownership structure? 

 

Cary Tepper: Over the course of time, should 

50% or more of your board members, trustees or 

ownership principals (whatever they may be 

called) change, you would need to apply to the 

FCC for a transfer in control from the old board 

or governing body to the new board or govern-

ing body.  

 

Please understand, however, that if your FCC 

license was awarded based upon a point system 

comparison against other competing applicants, 

there may be ownership change restrictions 

noted on your FCC license with regard to local 

community presence and diversity of ownership.  

 

These matters should be addressed carefully in 

order to protect the status of your FCC license. 
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RETENTION OF  

STATION LOGS AND RECORDS 

 

Question: When we prepared our last FCC 

license renewal application, our FCC attorney 

advised us to retain operation logs for the entire 

eight-year license period. I had always been 

advised to retain those records for 2 ½ years. 

What do you recommend? 

 

Cary Tepper: Although the FCC’s Self-Inspec-

tion Booklets indicate that certain logs and 

records be maintained for two years, it is really 

prudent to retain all important logs, records and 

correspondence for the entire eight-year license 

period. (You may wish to remove items over 

two years or so, but keep them in a separate, 

internal storage location.) 

 

With regard to what is important, if the FCC’s 

Self-Inspection Booklet makes reference to a 

particular type of log, record, correspondence or 

document then it is “important.” The FCC’s 

Self-Inspection Booklets are a valuable free 

tool, and they should be in your studios and 

utilized on a regular basis. 

 

If there happens to be a challenge to your 

license renewal application, you might need to 

defend your eight-year record. Such a defense 

would be difficult if some or all of those records 

had been thrown out. So it is my suggestion that 

you protect yourself and keep all such logs, 

records and correspondence for eight years. 

 

TV CLOSED CAPTIONING RULES 

 

Question: In the FCC’s recent Report & Order 

issuing new television Closed Captioning rules 

the words “to the extent technically feasible” is 

used throughout the document. What does this 

mean? 

 

Cary Tepper: This is a very good question, and 

I was surprised by what I found.  

 

The FCC has used the words “to the extent 

technically feasible” in many documents over 

the years without offering a definition. But I 

also discovered that those exact words have 

been used by many state and federal agencies in 

a wide variety of laws and proposals that have 

nothing to do with technology.  

 

Therefore, “to the extent technically feasible” is 

actually a term of art that is used to indicate 

reasonable, “good faith” efforts.  

 

In this instance, you would be expected to act in 

good faith and use all reasonable means with the 

equipment commonly used in the industry to 

comply with the Closed Captioning rules.  

 

You would not be expected to take 

extraordinary steps. 

 

RF COMPLIANCE SHOWING  

FOR FCC LICENSE RENEWALS 

 

Question: With regard to the RF compliance 

showing required in an FCC license renewal 

application, the instructions to FCC Form 303-

S state that “in the event there has been no 

material change in a station’s RF environment 

since the station last received a grant of a licen-

se application or a license renewal application, 

the licensee may certify its compliance with RF 

exposure limits based on the information sub-

mittted with such application.”  

 

So, what constitutes a material change in the 

station’s RF environment? 

 

Cary Tepper: This issue has come up many 

times with my clients during the current FCC 

license renewal cycle.  

 

Although I am not an engineer, what I have 

learned from the consulting engineers that I 

work with is that if your station modified its 

facilities since the last FCC license renewal 

grant or subsequent grant of a new license, or if 

any other communications provider at your 

transmitting site modified its facilities during 

that same time period, then you must conduct a 

new RF analysis and submit that as an exhibit 

attachment to your FCC license renewal 

application.  
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Likewise, if there is one or more new tenants at 

your transmitting site -- or the loss of one or 

more tenants at your transmitting site -- since 

you last filed RF compliance information with 

the FCC, then the station’s RF environment has 

materially changed. 

 

Since RF compliance is an ongoing obligation 

for every FCC licensee, you will be required to 

bear the cost of a new RF compliance analysis 

regardless of the circumstances. While it is pos-

sible that every tenant at your transmitting site 

could work together, pool their money and com-

mission a study for everyone at the site, I have 

never actually seen that happen. 

 

Generally speaking, if you replace equipment or 

coax and there is no change to the station’s ERP 

or TPO, it would not be considered a material 

change. As always, if you are in doubt, consult 

with your engineer and ask for a written sup-

porting statement to submit along with your 

FCC license renewal application. 

 

FM TRANSLATORS  

FOR AM RADIO STATIONS 

 

Question: When the FCC changed its policies 

in June 2009 to allow certain FM translator 

stations to rebroadcast certain AM radio sta-

tions, only FM translators authorized by May 1, 

2009 qualified for the new policy. Is it true that 

the policy has since changed and that all FM 

translators now qualify for use by AM radio 

stations? 

 

Cary Tepper: The FCC did modify this policy 

in March 2012 but not exactly as you stated.  

 

The May 1, 2009 date remains important but the 

universe of qualifying FM translator stations has 

been expanded to also include FM translator ap-

plications that were pending as of May 1, 2009 

although granted subsequent to that date. 

 

- - - 

 

Do you have a question regarding FCC Rules 

and Regulations or dealing with the Commis-

sion? Just click here and ask away with no 

obligation. 
 

- - -  
 

Cary Tepper is the founder and managing mem-

ber of Tepper Law Firm, LLC. Since 1985 Mr. 

Tepper has had an extensive telecommunica-

tions law practice with regard to broadcast reg-

ulation, business negotiations, acquisitions and 

mergers, broadcast facility modifications, radio 

spectrum allocations and administrative hearing 

litigation. Tepper Law Firm represents several 

hundred radio and TV stations throughout the 

United States.  

 

You can contact Cary at Tepperlaw@aol.com
 

- - - 

If you would like to know when the next installment of Ask the Lawyer is posted,  

you are invited to take 30 seconds to click here to sign up for our one-time-a-week BDR Newsletter.  
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