
The 
 

Broadcasters’ Desktop Resource 
 

 

www.theBDR.net     … edited by Barry Mishkind – the Eclectic Engineer 
 

  

Ask the Lawyer 

Meeting the Translator and Booster 
Station Log and Records Rules 

By Cary S. Tepper 

[July 2014] Do you have a question about FCC 

Rules or procedures? Communications Attorney 

Cary Tepper is at your service: 

 

Question: Yesterday we received a "Notice of 

Violation" from the FCC for failing to maintain 

“proper station logs and records” for our FM 

translator station. What does the FCC require? 
   

Cary Tepper: In Section 74.1281 of the FCC 

Rules and Regulations it requires that all trans-

lator stations keep logs and records.   
 

These logs should clearly and accurately docu-

ment all repairs, changes and other maintenance 

performed on station equipment during the past 

two years. Such entries should include equip-

ment status, equipment calibration and mainten-

ance and, if applicable, tower light outages. 
  
These logs and records should also include a 

copy of all the FCC's authorizations pertaining 

to the station, any and all correspondence with 

the FCC, and the rebroadcast consent letters 

from the Primary Station, if applicable. 
 

If your station has secured a renewal of its FCC 

license, please make sure you maintain a copy 

of the full FCC license with all of the operating 

specifications on it, as well as the simple one-

paragraph license renewal authorization. 
 

LOG AND RECORDS LOCATIONS 
 

If the translator or booster station is licensed to 

the same entity as the Primary Station, these 

logs and records may be kept at the same loca-

tion where the Primary Station records are kept. 

  
If the translator or booster station is not owned 

by the same entity as the Primary Station, these 

logs and records must be kept at any accessible 

place in the community of license of the trans-

lator or booster station. 

  
ACCESSIBILITY AND COMPLETENESS 

OF THE LOGS AND RECORDS 

  

The station logs and records must be readily 

available for inspection and duplication at the 

request of the FCC or its representative during 

regular business hours – that is Monday through 

Friday, from about 9:00 am until 5:00 pm. 
  

Unlike a regular a full power station, the general 

public does not have an absolute right to see 

these logs and records, but there is no harm in 

allowing such access under proper station 

supervision to ensure that the logs and records 

remain intact. 
  

As with all FCC-required logs and records, you 

are responsible to maintain the accuracy and 

completeness of these documents every 30 days. 

 
TRANSMITTER SITE SIGNAGE 

REQUIREMENTS 

 
Each year the FCC fines several FM translator 

station licensees for failing to display the proper 

sign at its transmitting site.    
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Reviewing the FCC's Rules (Sections 74.1265 

for FM and 74.765 for TV), you will see the 

FCC requires all translator and booster stations 

to maintain a sign at the transmitting site that 

contains:  

 the station's call sign,  

 the licensee's name, address, telephone 

number (or the name, address and phone 

number of a local representative), and  

 the location where the station's files are 

maintained. 

 

This sign should be conspicuously placed on the 

tower structure so that a person standing on the 

ground at the transmitter site can easily see 

it. The sign should be maintained in good condi-

tion, and be made of weather-resistant material. 

 

In the event you have recently acquired a trans-

lator station, please make sure you promptly 

install the proper sign and dismantle any sign 

that currently exists with references the previous 

owner of the translator station. And, since these 

signs are sometimes destroyed by maintenance 

crews or groundskeepers, or fall apart due to 

weathering, it would be wise to inspect the 

condition of each sign once or twice a year. 

 

SELF INSPECTION 

 

By the way, basically the same rules apply to all 

FM and TV translator and booster stations. 

 

To make sure you are in compliance with all the 

Rules, please note that the FCC has published 

Self-Inspection Booklets for FM translator and 

booster stations as well as TV translator and 

booster stations. If you do not have a copy of 

that booklet, just click here to download. 

 

Question: My translator has had a lot of diffi-

culty in getting a clean signal from the main sta-

tion. Can I feed my translator using the Internet 

as a feed?  
   

Cary Tepper: There is a good deal of confusion 

in the broadcast industry as to what types of 

signal delivery methods are permissible for FM 

translator and booster stations. Long ago the 

FCC staff shared with me a handy chart, and it 

is reproduced here: 
 

Delivery         Satellite        All Terrestrial        Off-Air 

       (includes all       (including          (including

        Terrestrial)   microwave &    intermediate 

     Phone lines)  translators) 
 

All Boosters        Yes          Yes          Yes 
 

Fill-in Translators : 
 

Commercial  Translators 

No         Yes           Yes 
 

Non-commercial  translators (In non-reserved band, 

or not commonly owned with the Primary Station) 

No         Yes            Yes 
 

Non-commercial translators (In reserved band and 

commonly owned) 

  Yes        Yes              Yes 
 

Non Fill-in Translators 
 

Commercial translators   

No         No          Yes 
 

Non-commercial translators  (In non-reserved band or 

not commonly owned with  

  No         No          Yes 
 

Non-commercial translators (On reserved band and 

commonly owned) 

Yes        Yes          Yes 
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AN INTERNET OPTION? 

 

Based upon the foregoing information, it is per-

missible for an FM translator station operating 

in the reserved band to be fed by a broadband 

Internet connection.  

 

It is also permissible for an FM translator station 

operating in the reserved band to be fed by a 

microwave feed. 
    

If you are the licensee of a translator or booster 

station, please take a moment to check the Rules 

and Policies outlined in this legal column. 

 

And please do share this information with any-

one that is involved with the management or 

maintenance of any of your translator or booster 

stations.   

 

- - - 

 

Here is your chance to ask question about any 

FCC Rule or procedure. Just click here and ask 

away with no obligation. 
 

- - -  
 

Cary Tepper is the founder and managing mem-

ber of Tepper Law Firm, LLC. Tepper has had, 

since 1985, an extensive telecommunications 

law practice with regard to broadcast regula-

tion, business negotiations, acquisitions and 

mergers, broadcast facility modifications, radio 

spectrum allocations and administrative hearing 

litigation. Tepper Law Firm represents several 

hundred radio and TV stations throughout the 

United States.  

 

You can contact Cary at Tepperlaw@aol.com

 

- - - 

 

If you would like to know when the next installment of Ask the Lawyer is posted,  

you are invited to take 30 seconds to click here to sign up for our one-time-a-week BDR Newsletter.  
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